7.04.2021

Belgicko

Belgicko, je prímorská krajina pri Severnom mori v zá­padnej Európe s rozlohou 30.521 km² a počtom obyvateľov 10.159.000. Susedné krajiny sú Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko. Hlavné mesto je Brusel.

Kráľ Filip Belgický * Belgický Kráľ Filip

Belgicko je ústavná, dedičná a ľudová monarchia. Panovník sa tituluje ako kráľ alebo kráľovná Belgičanov a vykonáva úlohu hlavy štátu. Od nezávislosti v roku 1830 bolo menovaných sedem kráľov.

MONARCHiA

Úradujúci Philippe nastúpil na trón 21. júla 2013 po abdikácii svojho otca. Ústava Belgicka pochádza z roku 1831, odvtedy je Belgicko parlamentnou monarchiou, ktorá uplatňuje princípy ministerskej zodpovednosti za vládnu politiku. Ústava ustanovila Belgicko ako centralizovaný, unitárny štá. Od roku 1970 sa Belgicko vďaka postupným štátnym reformám postupne vyvinulo na federálny štát.

Hlavné mesto Brusel * Hlavné mesto Brusel

Federálna vláda Belgicka vykonáva výkonnú moc v Belgickom kráľovstve. Pozostáva z ministrov a štátneho tajomníka vybraných z politických strán tvoriacich vládnu koalíciu. Federálnu vládu vedie belgický premiér a ministri vedú ministerstvá vlády. Ministri spolu tvoria Radu ministrov, ktorá je najvyšším výkonným orgánom vlády.

Formálne je výkonná moc zverená kráľovi, ktorý formálne menuje ministrov. Podľa belgickej ústavy však kráľ nie je politicky zodpovedný za výkon svojich právomocí, ale musí ich vykonávať prostredníctvom ministrov. Kráľove akty nie sú platné, pokiaľ nie sú kontrasignované ministrom a kontrasignujúci minister preberá za akt politickú zodpovednosť. V praxi teda ministri vykonávajú skutočnú každodennú prácu vládnutia.

MAPA BELGiCKO

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára