1.03.2020

Zimbabwe

Zimbabwe, oficiálne Re­publika Zimbabwe, je vnútrozemská krajina nachádzajúca sa v juhovýchodnej Afrike, medzi riekami Zambezi a Limpopo, susediaca s krajinymi Južná Afrika, Botswana, Zambia, Mozambik. Hlavným mestom je Harare. Druhým najväčším mestom je Bulawayo. Krajina s približne 15 miliónmi obyvateľov. Zimbabwe má 16 úradných jazykov, pričom najčastejšie sa používa angličtina, šónčina a ndebelčina.

Robert Mugabe * Robert Mugabe - Prezident od 1987 do 2017

ODKAZY

ŠTÁT

Od 11. storočia je územie, ktorý je teraz štátom Zimbabwe, mies­tom niekoľkých organizovaných štátov a kráľovstiev, ako aj hlavnou cestou pre migráciu a obchod. Britská juhoafrická spoločnosť Cecila Rhodesa prvýkrát vymedzila súčasné územie v roku 1890, keď do­bi­la Mashonaland a neskôr v roku 1893 Matabeleland po zúrivom odpore ľudí z Matabele známeho ako Prvá vojna Matabele. Vládnu­tie spoločnosti sa skončilo v roku 1923 založením Južnej Rodézie ako samosprávnej britskej kolónie. V roku 1965 konzervatívna vláda bielej menšiny jednostranne vyhlásila nezávislý štát Rodézia.

Štát znášal medzinárodnú izoláciu a 15-ročnú partizánsku vojnu s čiernymi nacionalistickými silami. Toto vyvrcholilo mierovou doho­dou, ktorá v apríli 1980 zaviedla všeobecné udelenie volebného práva a de jure suverenitu. Zimbabwe sa pripojilo k Spoločenstvu národov, z ktorého bolo v roku 2002 vylúčené z dôvodu porušenia medzinárodného práva vtedajšou vládou Roberta Mugabeho a z ktorého vystúpila v decembri 2003. Suverénny štát je tiež členom Organizácie Spojených národov, Juhoafrického rozvojového spolo­čenstva (SADC), Africkej únie (AÚ) a Spoločný trh pre východnú a južnú Afriku (COMESA). Pre svoju mimoriadnu prosperitu bol kedysi známy ako „klenot Afriky“.

Robert Mugabe sa stal premiérom Zimbabwe v roku 1980, keď jeho strana ZANU–PF vyhrala voľby po skončení vlády bielych menšín. Mugabe bol prezidentom Zimbabwe od roku 1987 až do svojej rezignácie v roku 2017. Počas Mugabeho autoritatívneho režimu vládol v krajine štátny bezpečnostný aparát a bol obviňovaný za rozsiahle porušovanie ľudských práv. Krajina je v ekonomickom úpadku od 90. rokov 20. storočia, pričom zažila niekoľko krachov a hyperinfláciu.

Dňa 15.11.2017 po viac ako roku protestov proti jeho vláde, ako aj proti rýchlo upadajúcej ekonomike Zimbabwe, národná armáda v rámci štátneho prevratu umiestnila Mugabeho do domáceho väze­nia a nakoniec o šesť dní neskôr odstúpil. Emmerson Mnangagwa odvtedy pôsobil ako prezident Zimbabwe.

Zdroj:Wiki

MAPA ZiMBABWE

ODKAZY

 

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára