1.19.2020

Venezuela

Venezuela, oficiálne Venezuelská bolívarovská republika, španielsky República Bolivariana de Venezuela, je krajina na severnom po­bre­ží južnej Ameriky. Jej susedmi sú Brazília, Guyana, Kolumbia. Hlavné mesto je Caracas. Úradný jazyk španielčina, rozloha 916.445 km², počet obyvateľov 28,7 mil.

Nicolás Maduro Moros * Nicolás Maduro Moros - Prezident od 2013

Venezuela je federatívna prezidentská republika, ktorá pozostáva z 23 štátov, dištriktu hlavného mesta a federálnych závislých území. Prezident je hlavou štátu a zároveň predsedom vlády vo Venezuele, kontroluje výkonnú moc, zastupuje krajinu v zahraničí, vymenúva kabinet, vedie Národný výkonný orgán vene­zuelskej vlády a je tiež vrchným veliteľom Národných bolívarských ozbrojených síl. Pre­zi­dent­ské obdobie je zákonom stanovené na šesť rokov.

HiSTÓRiA

Územie Venezuely bolo kolonizované Španielskom od roku 1522, napriek odporu domorodých obyvateľov. V r. 1811 sa stalo jedným z prvých španielsko-amerických území, ktoré vyhlásilo nezávislosť od Španielska a bolo súčasťou prvej Kolumbijskej federatívnej re­pu­bliky známej ako Gran Colombia. Ako úplne su­ve­ré­nna krajina sa oddelila v roku 1830. Venezuela je rozvojová krajina a figuruje na 113. mieste v Indexe ľudského rozvoja. Má najväčšie známe zásoby ropy na svete, napriek tomu má problém s rekordnou infláciou, nedostatkom základného tovaru, nezamestnanosťou, chudobou, chorobami, korupciou, vysokou detskou úmrtnosťou, podvýživou, kriminalitou. Venezuela je zakladajúcim členom OSN, Organizácie amerických štátov (OAS), Únie juhoamerických národov (UNASUR), ALBA, Mercosuru, Latinskoamerickej integračnej asociácie (LAIA) a Organizácie iberoamerických štátov (OEI).

POLiTiKA

Hospodárske krízy v 1980 a 1990 viedli k politickej kríze a stovkám mŕtvych počas nepokojov v Caracaze v roku 1989. Nasledovali dva pokusy o štátny prevrat v roku 1992 a odvolanie prezidenta Carlosa Andrésa Péreza za korupciu v roku 1993. V roku 1998 bol zvolený Hugo Chávez, ktorý viedol prvý z pokusov o prevrat v roku 1992. Spustená „bolívarska revolúcia“. V roku 1999 napísaná nová ústava Venezuely. Chávez umiera v roku 2013, na jeho miesto nastupuje Nicolás Maduro ako dočasný prezident, ktorý neskôr tesne vyhral prezidentské voľby v roku 2013. Funkčné obdobie je šesť rokov, od 15. feb. 2009 môže byť prezident opakovane zvolený neobmedzene krát po sebe. Jednokomorový venezuelský parlament Asamblea Nacional (Národné zhromaždenie). Počet členov je variabilný, každý štát, okres aj hlavné mesto volí troch zástupcov plus výsledok de­le­nia obyvateľov štátu 1,1 % z celkového počtu obyvateľov krajiny. Tri miesta sú vyhradené pre predstaviteľov domorodého oby­va­teľ­stva Venezuely. Všetci poslanci sú vo funkcii päťročného funkčného obdobia. Volebný vek vo Venezuele je 18 a viac rokov. Hlasovanie nie je povinné. Maduro na seba postupne uvalil zákonodarnú a výkonnú moc, neskôr aj súdnu moc a fakticky ovláda všetky tri zložky vlády. Dňa 14. mája 2016 boli ústavné záruky pozastavené, keď Maduro vyhlásil stav núdze.

MAPA VENEZUELA

KRESŤANSTVO

Venezuela je kresťanskou krajinou, kde žije 88 % kresťanov, 8 % obyvateľov je bezbožných, 3 % venezuel. populácie vyznávajú iné náboženstvo. Existujú tu malé, ale vplyvné moslimské, drúzske, budhistické a židovské komunity. Moslimská komunita s asi 100 000 obyvateľmi je sústredená medzi osobami libanonského a sýrskeho pôvodu žijúcimi v štáte Nueva Esparta, Punto Fijo a oblasti Caracasu. Budhizmus vo Venezuele vyznáva vyše 52 000 ľudí. Budhistickú komunitu tvoria prevažne Číňania, Japonci a Kórejci. Budhistické centrá sú v Caracase, Maracay, Méride, Puerto Ordáz, San Felipe a Valencii. Židovská komunita sa v posledných rokoch zmenšila v dôsledku rastúceho ekonomického tlaku a antisemitizmu.

Catedral de Barquisimeto * Catedrála Panny Márie Karmelskej - Lara / Barquisimeto

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára