6.17.2020

Rumunsko

Rumunsko, je krajina v strednej Európe pri Čiernom mori, s rozlohou 238.400 km² má približne 22.608.000 obyvateľov. Susediace krajiny sú Bulharsko, Maďarsko, Moldavsko, Srbsko, Ukrajina. Hlavné mesto je Bukurešť.

Klaus Iohannis * Klaus Iohannis - prezident od roku 2014

Prezident Rumunska je hlavou štátu, je volený na päťročné obdobie a môže byť zvolený maximálne na dve obdobia po sebe. Prezident Klaus Iohannis bol vo funkcii v dvoch volebných obdobiach od roku 2014. Rumunsko je parlamentnou demokraciou s poloprezidentským systémom vlády, výkonná moc je rozdelená medzi prezidenta a predsedu vlády. Prezident sa volí vo všeobecných voľbách. Zákonodarný orgán (rumunsky: Parlamentul) pozostáva z dvoch komôr.

MAPA RUMUNSKA

 

ADMINISTRATÍVNE ČLENENIE RUMUNSKA

Rumunsko sa delí na 41 žúp + Bukurešť, v druhej úrovni 2.686 obcí a 265 miest: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihar, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaš, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

HLAVNÉ MESTO BUKUREŠŤ

Bukurešť, najväčšie mesto a hlavné mesto Rumunska, známa svojimi širokými bulvármi lemovanými stromami, nádhernými budovami z obdobia Belle Époque a povesťou vysokého života (ktorý si v roku 1900 vyslúžil prezývku „Malý Paríž“), je dnes rušnou metropolou. Legenda hovorí, že mesto Bukurešť založil na brehu rieky Dambovita pastier Bucur, ktorého meno doslovne znamená „radosť“. Jeho hra na flaute údajne oslňovala ľudí a jeho výdatné víno z neďalekých viníc si obľúbilo miestnych obchodníkov, ktorí dali miestu jeho meno.

CESTOVNÝ RUCH

Rumunský turistický potenciál sa vyznačuje veľkou rozmanitosťou prírodných prvkov, ako aj kultúrnymi zdrojmi veľkej hodnoty. Prírodný potenciál umocňujú antropické turistické zdroje, najmä kultúrno-historické, doplnené o existenciu archeologických lokalít, dáckych, rímskych a stredovekých pozostatkov, kostolov a kláštorov, architektonických stavieb (palácov a hradov), múzeí, pozoruhodného bohatstva a rôznorodosť etnických a folklórnych tradícií a ľudovej architektúry. Turistické vlny sa zvyšujú; Rumunsko v roku 2014 navštívilo 8,46 milióna turistov s 22,6 % podielom zahraničných turistov.

ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

Rumunsko je súčasťou globálneho úsilia v boji proti klimatickým zmenám a má potenciál stať sa lídrom v tejto oblasti na regionálnej, európskej a medzinárodnej úrovni. Prezident Klaus Iohannis sa vo svojom druhom volebnom období priamo podieľa na podpore verejných politík, ktoré zabezpečujú čisté životné prostredie, najmä opatrení na zníženie znečistenia, ochranu biodiverzity a boj proti zmene klímy. Všetky tieto kroky budú mať priaznivý vplyv na kvalitu života občanov Rumunska. Zmena klímy je jednou z najväčších výziev, ktorým ľudstvo čelí v čase klimatickej núdze. Dôsledky klimatickej zmeny nepoznajú hranice štátov a občania sú im vystavení, či už ide o vlny horúčav, ktoré sú pre ľudský organizmus neznesiteľné, suchá, ktoré ničia poľnohospodársku produkciu, záplavy alebo ohrozenie biodiverzity našej krajiny.

ODKAZY

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára