6.04.2021

Bulharsko

Bulharsko, je prímorská, európska krajina na Balkánskom polo­strove, na pobreží Čierneho mora. Susediace krajiny sú Grécko, Macedónsko, Rumunsko, Srbsko, Turecko. Rozloha 110.910 km², hlavné mesto je Sofia.

Rumen Radev * Rumen Radev - prezident od roku 2017

Podľa ústavy z roku 1991 je Bulharsko parlamentnou republikou s jasným rozdelením právomocí - zákonodarná, výkonná, súdna.

REPUBLiKA

Národnými symbolmi bulharského štátu sú vlajka, hymna a štátny znak republiky. Moc v štáte sa delí medzi parlament, radu ministrov a prezidenta. Národné zhromaždenie je jednokomorový parlament a pozostáva z 240 poslancov volených na obdobie 4 rokov. Rada ministrov je hlavným orgánom výkonnej moci v Bulharskej republike. Skladá sa z predsedu vlády , podpredsedov vlády a rezortných ministrov. Prezident je volený priamo na 5-ročné obdobie s právom jednej opätovnej voľby.

Sofia * Sofia - hlavné mesto Bulharska

Bulharsko je členom EU, svojou rozlohou takmer 111 000 km² a 7 000 000 obyvateľmi je šestnástou najväčšou krajinou v Európe. Sofia je hlavné a najväčšie mesto krajiny; ďalšie veľké mestá sú Plovdiv, Varna a Burgas. Prístup k Čiernemu moru robí z Bulharska vyhľadávanú turistickú destináciu.

MAPA BULHARSKO

 

ODKAZY

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára