6.22.2021

Bielorusko

Bielorusko, je kra­jina vo východnej Európe s rozlohou 207.595 km² má 9.784.000 obyvateľov. Susediace krajiny sú Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rusko, Ukrajina. Hlavné mesto je Minsk.

Alexandr Grigorievič Lukašenko - Prezident od roku 1994

Ústava Bieloruska bola prijatá 15. marca 1994 Najvyššou radou Bieloruskej republiky, má 9 oddielov, 9 hláv a 156 článkov. Ústava stelesňuje historickú skúsenosť formovania bieloruskej štátnosti. Vychádza z neodňateľného suverénneho práva bieloruského ľudu určovať svoj vlastný osud a byť plnohodnotným členom globálneho spoločenstva. Podľa čl. 2 je človek, jeho práva, slobody a ich za­ru­če­né uplatňovanie najvyšším cieľom spoločnosti a štátu.

Bieloruský prezident je volený priamo bieloruským ľudom na ob­do­bie piatich rokov. Prezident je zodpovedný za suverenitu Bieloruskej republiky, národnú bezpečnosť, územnú celistvosť, politickú a eko­no­mic­kú stabilitu. Prezident Bieloruskej republiky je aj hlavným veliteľom ozbrojených síl Bieloruska a šéfom Bezpečnostnej rady.

MAPA BIELORUSKO

Bieloruské ToPky
Najvyšší vrch: Dziaržynskaja hara 345 m n. m.
Podnebie: mierne podnebné pásmo, kontinentálne podnebie.
Priemerná teplota: 17,5 °C júl; -7 °C január.
Vodstvo: Pripiať, Dneper, Berezina, Sož.
Najväčšia rieka: Dneper.
More: suchozemská krajina

ADMINISTRATÍVNE ČLENENIE BIELORUSKA

Aadministratívno-územnou jednotkou prvej úrovne je mesto Minsk a 6 regiónov. Druhým stupňom je rozdelenie krajov do 118 okresov a 10 miest. Tretí stupeň tvorí 104 miest okresnej podriadenosti, 27 mestských sídiel, 1151 obcí.

mapa oblastí Bieloruska

HLAVNÉ MESTO MINSK

Minsk patrí k najstarším mestám v Európe. Prvá písomná zmienka o hlavnom meste Bieloruskej republiky je z roku 1067.

* Hlavné mesto Minsk

V tom čase zjednotení vnuci Rognedu, synovia Jaroslava Múdreho - kniežatá Kyjeva Izyaslav, Svyatoslav a Vsevolod Jaroslavič - prišli s armádou neďaleko mesta Menesk v odvete za ťaženie polotského kniežaťa Vseslava Bryachislavicha proti Pskovu. Dobyli mestskú pevnosť Menesk a porazili vojská Vseslava v pamätnej bitke na Nemige, opísanej v Rozprávke o Igorovom ťažení. O tisícročie neskôr sa mesto stalo jedným z najznámejších mierových centier 21. storočia. Minsk, ktorý bol zničený a znovuzrodený, pozná cenu mieru, ako jediné mestom v Bielorusku získalo v roku 1974 titul „Hrdinské mesto“ na pamiatku zásluh jeho obyvateľov v boji proti fašizmu počas Veľkej vlasteneckej vojny.

V hlavnom meste sa nachádzajú tie najvýznamnejšie objekty a inštitúcie krajiny: Palác nezávislosti - štátna rezidencia prezidenta Bieloruskej republiky, administratíva prezidenta Bieloruskej re­pub­liky, Národné zhromaždenie a Rada Ministrov, Národná banka, Výkonný výbor Spoločenstva nezávislých štátov, diplomatický zbor, konzuláty, zastúpenia medzinárodných orga­ni­zá­cií v Bieloruskej republike.

Atrakcie hlavného mesta

Vizitkami hlavného mesta Bieloruska sú Pamätník víťazstva na Námestí víťazstva, snehobiela radnica na Námestí slobody, budova Národnej knižnice Bieloruska, útulné Trinity Suburb, Ortodoxná katedrála Svätého Ducha a Katolícka katedrála. Chrám Panny Márie, Kostol sv. Simeona a Heleny (Červený kostol), pravoslávny chrámový pamätník na počesť Všetkých svätých a na pamiatku obetí, budova Kostola sv. Národné akademické Veľké divadlo opery a baletu, Minské brány - vežové budovy na Staničnom námestí - to je prvá vec, ktorú hostia uvidia, keď prídu do hlavného mesta železnicou.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára