2.06.2020

Ukrajina

Ukrajina, je krajina vo východnej Európe s rozlohu 603 700 km², má okolo 43.790.000 obyvateľov. Susediace krajiny sú Bielorusko, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko. Hlavné mesto je Kyjev.

Volodymyr Zelenskyj * Volodymyr Zelenskyj - Prezident od 2019

Ukrajina je zastupiteľská demokracia a poloprezidentská republika. Prezident je volený priamo na 5 rokov. Ukrajina má jednokomorový parlament (Verchovna rada Ukrajiny) so 450 zastupiteľmi volenými na päťročné obdobie.

Parlament volí a odvoláva premiéra krajiny, ktorého oficiálne me­nu­je prezident. Ukrajina je unitárny štát, ktorý sa administratívne delí na 24 oblastí, dve mestá s osobitným štatútom (Kyjev, Sevastopoľ) a Krymskú autonómnu republiku. Polostrov Krym vrátane hlavného mesta Sevastopoľ bol v marci 2014 anektovaný Ruskou federáciou. Ukrajina je členom OSN.

REGiÓNYNY

Ukrajina sa administratívne delí na 24 oblastí (regiónov), jednu au­to­nóm­nu republiku Krym a 2 mestá s osobitným štatútom: Kyjev a Sevastopoľ. Oblasti sa v druhej úrovni ďalej delia na 136 rajónov (okresy). Tretia úroveň členenia má približne 29.750 obcí a miest, z toho 28.400 sú vidiecke sídla a 1.350 mestá.

Regióny Ukrajiny * Administratívne členenie Ukrajiny

HLAVNÉ MESTO KYJEV

Kyjev je hlavné mesto Ukrajiny. Nachádza sa na severe krajiny, na brehoch rieky Dneper vzdialená približne 110 km od hraníc se­ver­ného suseda Bieloruska. Iba 140 km je vzdialené mesto Žitomir a rovnako 140 km od Černigov, asi 80 km sa nachádza aj ďalšie významné mesto Bila Cerkva. Čierne more a jeho letovisko Odesa sú vzdialené 470 km z hlavného mesta, Moskva 850 km. Tri hlavné mestá svojou vzájomnou blízkou polohou tak vytvárajú zaujímavú turistickú ponuku na poznávanie histórie a kultúry stredoeuróp­skeho regiónu počas jediného výletu.

Kyjev Pečerská Lavra * Hlavné mesto Kyjev

 

HiSTÓRiA KYJEVA

Podľa legendy založili Kyjev traja bratia tak, že postavili tri hrady na troch pahorkoch. Osídlenie území Kyjevskej oblasti dokladujú staré nálezy 15 000 – 25 000 rokov. Najnovšie dejiny sa píšu od 2. sve­to­vej vojny. Vojská 1. ukrajinského frontu zahájili 3. novemb. 1943 Kyjevskú útočnú operáciu, 6. novembra bol Kyjev, hlavné mesto sovietskej Ukrajiny, oslobodený Červenou armádou. Po rozpade sovietskeho zväzu od 24. augusta 1991 je Kyjev hlavným mestom nezávislej Ukrajiny. Na prelome rokov 2013-2014 bol dejiskom Euromajdanu. Následne 11. marca 2014 Rusko anektovalo Krym. Vzájomné vzťahy sa vyostrovali až do 24. febr. 2022, kedy Rusko spustilo špeciálnu vojenskú operáciu a vstúpilo svojimi vojskami na Ukrajinu.

MAPA UKRAJINY

Ukrajinské ToPky

Najvyšší vrch: Hoverla 2.061 m n. m.
Podnebie: mierne podnebné pásmo, kontinentálne podnebie.
Vodstvo: dĺžka riečnej siete je okolo 170 000 km.
Najväčšia rieka: Dneper, celková dĺžka 2 201 km.
Najväčšia priehradná nádrž: Kremenčucká priehrada.
More: Čierne more

UAROR

Ukrajinská asociácia okresných a regionálnych rád (UAROR) je celo­ukrajinským dobrovoľným združením orgánov miestnej samo­sprá­vy. Na dosiahnutie vytýčeného cieľa Združenie koordinuje činnosť orgánov územnej samosprávy pri riešení otázok, ktoré zodpovedajú záujmom všetkých alebo významného počtu územných spo­lo­čens­tiev, ktorých miestne zastupiteľstvá sú členmi Združenia, vypracúva a predkladá štátnym orgánom návrhy, ktoré sú v súlade so zá­uj­ma­mi všetkých územných celkov, resp. na štátnu podporu rozvoja miestnej samosprávy.

TURiZMUS

Ukrajina je veľmi navštevovanou krajinou, keďže ročne ju navštívi vyše 16 miliónov osôb, prevažne občanov Moldavska, Bieloruska a Ruskej federácie. V súčasnosti, po zrušení vízovej povinnosti, stúpa aj záujem u turistov z EÚ a USA, ktorí prichádzajú na dobrodružnú, aktívnu dovolenku, zatiaľ čo u Rusov je najmä Krym už zavedenou odpočinkovou destináciou, kam v lete jazdia dlhé vlaky zo všetkých kútov Ruska.

Turizmus na Ukrajine, Karpaty* Karpaty turizmus

Územie Ukrajiny je turistami navštevované dosť nerovnomerne. Najobľúbenejší je dlhodobo Krym s letoviskami Jalta, Sevastopoľ či Sudak. Ďalšou navštevovanou oblasťou sú Karpaty v Zakarpatskej oblasti. Medzi ďalšie turistické ciele je nutné zaradiť Kyjev, výletné plavby po Dnepri a ďalšie mestá s historickými pamiatkami ako sú Ľvov, Černovice, Kamianec-Podiľskyj, Odesa, Poltava, Černihiv a i. Naproti tomu bežné oblasti predovšetkým východnej Ukrajiny nie sú vyhľadávané prakticky vôbec, čo však neznamená, že by neboli zaujímavé, ako napríklad významné pútnické miesto Sviatohirsk sa nachádza priamo v priemyselnom Donbase.

ODKAZY

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára