6.25.2021

Bhután

Bhután, je horská kra­jina v Ázii. Susediace krajiny sú India, Čína. Rozloha 47.000 km², počet obyvateľov 700.000. Hlavné mesto je Thimbu.

Džigme Khesar Namgjel WangčhugDžigme Khesar Namgjel Wangčhug - kráľ od roku 2008

Bhután je od 2008 konštitučnou monarchiou. Hlavou štátu je kráľ Bhutánu. Výkonnú moc vykonáva rada ministrov na jej čele stojí predseda vlády. Zákonodarnú moc má dvojkomorový parlament, horná komora Národná rada a dolná komora Národné zhromaždenie. V roku 2008 Bhután prijal svoju modernú ústavu, ktorá kodifikovala vládne inštitúcie a právny rámec pre demokratický systém viacerých strán.

Preambula Ústavy
My, ľudia z Bhutánu: Požehnaní trojitým drahokamom, ochranou našich strážnych božstiev, múdrosťou našich vodcov, večným bo­hatstvom, Pelden Drukpa a vedením Jeho Veličenstva Druk Gyalpa, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck; Slávnostne sa zaväzujeme po­silniť suverenitu Bhutánu, zabezpečiť požehnanie slobody, spra­vod­livosť a pokoj a posilniť jednotu, šťastie a blahobyt ľudí navždy; Týmto ustanovte a prijmite túto ústavu pre Bhutanské kráľovstvo na pätnásty deň piateho mesiaca roku samcov zemského potkana, ktorý zodpovedá osemnástemu dňu júla, dvetisíc osem.

HLAVNÉ MESTO THiMPHU

Hlavné mesto Thimphu sa rozprestiera v západnom centrálnom Bhutáne a je známe mnohými budhistickými pamiatkami, hornatou himalájskou krajinou, bohatou kultúrou a náboženskými miestami. MestoV Thimphu je ponorené do hustých tmvých himalájskych lesov s hlbokými jazerami, návštevníkov lákajú jaskynné nástenné maľby v starodávnom chráme Changangkha Lhakhang, ako suvenír na pamiatku si môžete kúpiť zaujímavo tvarované kukri nože alebo tradičné oblečenie na trhu.

Hlavné mesto Thimphu * Hlavné mesto Thimphu

Thimphu je baštou bhutánskeho umenia, histórie a architektúry. Tashichho Dzong, najmohutnejší kláštor Thimphu, vládny palác a pevnosť, je obdarený starodávnou architektúrou Ta-dzong a stre­chami so zlatými listami. Národný pamätník Chorten, venovaný svetovému mieru, je obielený pamätník so zlatou vežou. Ďalším majstrovským umeleckým dielom je 51 m vysoká pozlátená socha Budhu Dordenma. Medzi ďalšie dôležité atrakcie Thimphu patrí kláštor Gangtey, Národná bhutánska knižnica, Kráľovská botanická záhrada, Simtokha Dzong a Národné múzeum ľudového dedičstva.

V rámci prehliadky Thimphu môžete vyliezť na 2.865 m vysokú Bhutánsku vysielaciu vežu s panoramatickým výhľadom na mesto, navštíviť továreň na papier Jungshi, kde sa dozviete, ako sa tra­dič­ne vyrába papier, vydať sa na vzrušujúce safari v rezervovanom lese Motithang Takin a Tango Goemba. Zastavte sa, vychutnajte si hovädzie rezance v reštauráciách na trhu Norling a plavte sa po malebnej rieke Wang Chu.

MAPA BHUTÁN

 

TURiZMUS, DOVOLENKA v BHUTÁNE

Svet dovoleniek: dovolenka Bhután.

Cestovanie za dobrodružstvom v prostredí vysokých hôr, v krajine najšťastnejších ľudí na svete je regulované miestnymi úradmi. Tu­ris­ti môžu cestovať výlučne podľa vopred pripraveného cestovného programu ušitého vopred na mieru, oficiálne schválenou cestovnou kanceláriou prostredníctvom zahraničného agenta. Pre tieto účely bolo zriadených vyše 75 turistických spoločností, ktoré organizujú turizmus v Bhutáne. Návštevníci získajú vstupné víza vo svojej do­movskej krajine prostredníctvom veľvyslanectiev alebo konzulátu.

 

HiMALÁJE

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára