6.07.2021

Brunej

Brunej, je kra­jina v Ázii na ostrove Borneo. Susediace krajiny sú Malajzia. Rozloha 5.765 km². Hlavné mesto Bandar Seri Begawan.

Hassanal BolkiahHassanal Bolkiah - sultán Bruneja

Vláda Bruneja je vláda únie vytvorená ústavou Bruneja, kde je brunejský sultán hlavou štátu aj predsedom vlády. Sultán je hlavou štátu a predsedom vlády v Bruneji. Vykonáva absolútne právomoci a plnú výkonnú moc v rámci ústavy z roku 1959. Sultánovi radí a predsedá piatim radám, ktoré menuje. Päť rád sú Tajná rada, Nástupnícka rada, Náboženská rada, Rada ministrov a Legislatívna rada.

Preambula ústavy
Keďže ustanovenie je uvedené v samostatnom vyhlásení (v tejto ústave v určitých záležitostiach označovaná ako „Proklamácia o nástupníctve a regentstve, 1959“) ovplyvňujúce Jeho Veličenstvo sultána a Yang Di-Pertuan, nástupníctvo sultanátu a jeho veličenstva sultána a Yang Di-Pertuanovej rodiny.

Keďže máme v úmysle vládnuť v súlade s ustanoveniami tejto ústavy a zákonov Brunejsko-darussalamského štátu a postupnými krokmi ďalej zaviesť ďalšie zastupiteľské inštitúcie do vlády Brunejsko-darussalamského štátu.

A Keďže sme, s radou a súhlasom našich tradičných poradcov, rozhodla prijať takéto ustanovenia pre nariadenie vlády Bruneja Darussalam, ako je uvedené ďalej.

Teraz teda my právami a právomocami našich Výsad ako Sultán a Yang Di-Pertuan zo suverénneho štátu a územia Brunej Darussalam a všetky jeho Závislosti, týmto vyhlásite v našom mene a v nás mene a pre a ďalej v mene našich nástupcov takto:

 

HLAVNÉ MESTO BANDAR SERi BEGAWAN

Bandar Seri BegawanHlavné mesto Bandar Seri Begawan

Centrum mesta sa nachádza na severnom brehu Sungai Brunei 12 km proti prúdu rieky z Brunejského zálivu, ktoré je chránené pred búrkami aj cunami. Bandar Seri Begawan je dnes moderné mesto so širokými ulicami a palácovými budovami. V nedávnej minulosti to bola malajská rybárska dedina na rieke Brunej, v ktorej ľudia žili ako rybári v skromných obydliach pri rieke a boli vystavení útokom pirátov, Portugalcov a Španielov. Na rozdiel od iných hlavných miest juhovýchodnej Ázie je Bandar Seri Begawan najlepšie pokojné až ospalé centrum krajiny. Táto absencia zhonu je tiež súčasťou toho, čo robí Brunej lákadlom pre cestovateľov. Vzduch v meste je čistý a cesty bez veľkých kolón. Nestretnete sa s davmi turistov. Mestá ropných magnátov bývajú okázalé, honosné, s palácom, do ktorého sa väčšinou nedá vstúpiť. Niekoľko obrovských mešít a významný hotel Bandar. Mestský život sa v podstate točí okolo dvoch zábav: nakupovanie a jedenie. Spôsob, akým sa moderné mesto prelína s prekvitajúcim dažďovým pralesom, robí z Bandar Seri Begawan výnimočné miesto. Mesto má najviac zelene zo všetkých metropol juhovýchodnej Ázie. Na vydláždených chodníkoch v centre mesta je normálne vidieť tropické zvieratá. Môžete ísť z kaviarne v centre na sedenie na lodi, úplne ponorené do mangrovového lesa za niekoľko minút.

 

MAPA BRUNEJ

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára