8.15.2021

Afganistan

Afganistan, Afgan­ská islamská republika, je krajina v južnej Ázii. Susediace krajiny sú Pakistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Čína, Irán, Turkménsko. Rozloha 647.500 km². Hlavné mesto je Kábul.

Muhammad Hasan Achund * Muhammad Hasan Achund

Po prevzatí moci Talibanom oznámili tento 7.9.2021 dočasnú vládu. Dočasný premiér a dvaja zástupcovia boli vymenovaní za hlavy štá­tu známeho ako Amir al-Mu'minin.

POLiTiKA

Vláda pozostáva z 33 členov. V septembri 2021 Taliban zaviedol ústavu Afganského kráľovstva od funkčného obdobia kráľa Sahira Shaha na obdobie dočasnej vlády.

Kábul * Modrá mešita - Mazar-e-Sharif

Prezidentská republika prijala ústavu v roku 2004, podľa ktorej bol volený prezident priamo na päťročné obdobie. Dvojkomorový záko­nodarný zbor obsadzuje podľa neprenosného volebného systému maximálne 250 poslancov. Posledné prezidentské voľby sa konali v roku 2019 a posledné všeobecné voľby v roku 2018.

Taliban v krátkom čase po stiahnutí medzinárodných jednotiek ovládol veľké časti celej krajiny, keďže vládne jednotky sa do znač­nej miery vzdali odporu. Po tom, čo bolo hlavné mesto Kábul jedi­ným väčším mestom, ktoré bolo ešte stále pod kontrolou vlády, tak 15. augusta 2021 vtedajší minister vnútra Abdul Sattar Mirzakwal oznámil pokojné odovzdanie Kábulu, a spolu s nim teda takmer celého Afganistanu Talibanu.

MAPA AFGANiSTAN

 

Mešita Herat * Veľká mešita - Herat

MiNiSTERSTVÁ

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára