8.09.2021

Alžírsko

Alžírsko, je krajina v se­verozápadnej Afrike pri pobreží Stredozem­ného mora. Susediace krajiny sú Líbya, Mali, Mauritánia, Maroko, Niger, Tunisko, Západná Sahara. Rozlohou 2.381.741 km² desiata najväčšia krajina sveta, hlavné mesto je Alžír.

Abdelmadjid Tebboune * Abdelmadjid Tebboune - Prezident Alžírsko od 2019

Hlavou štátu je prezident Alžírska, ktorý je volený na päťročné ob­dobie a je aj vrchným veliteľom alžírskych ľudových národných oz­brojených síl.

POLiTiKA

Zvolení politici majú nad Alžírskom relatívne malý vplyv. Namiesto nich v skutočnosti krajine vládne skupina nikým nevolených civil­ných a vojenských rozhodujúcich osobností, ktorí dokonca rozho­du­jú o tom, kto bude prezidentom.

Alžír * Hlavné mesto Alžír

Po smrti generála Larbiho Belkheira dosadil predchádzajúci prezi­dent Bouteflika lojalistov na kľúčové posty, najmä v Sonatrachu a zabezpečili si ústavné dodatky, vďaka ktorým bude znovuzvoliteľný na neurčito, až kým ho v roku 2019 nezvrhli počas protestov.

MAPA ALŽíRSKO

 

Islam je náboženstvom väčšiny alžírskeho ľudu, pretože dominuje spôsobu života v tejto spoločnosti. Drvivá väčšina obyvateľstva tu vyznáva sunnitskú sektu. V alžírskej spoločnosti si islam zachováva ústrednú sociálnu a kultúrnu identitu a obyvateľstvo si užíva islam­skú morálku a postoje podľa islamského spôsobu. Stúpencov orto­doxnej sekty je v alžírskej moslimskej komunite veľmi málo. Mystici existujú ako reakcia na názory niektorých náboženských učencov.

Veľká mešita Alžírska * Veľká mešita Alžírska

Veľká mešita Alžírska je významný islamský architektonický pro­jekt v Alžírsku. Mešita sa nachádza v Muhammadiyah - v regióne mesta Alžír. Po dokončení projektu bude považovaná za tretiu naj­väčšiu mešitu na svete po Dvoch svätých mešitách - Veľká mešita v Mekke a Prorokova mešita v Medine.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára