8.18.2021

Austrália

Austrália, alebo tiež Austrál­sky zväz, je krajina na južnej pologuli v Oceánii. Zaberá celý rovnomenný kontinent, s rozlohou 7.692.030 km² je šiestou najväčšou krajinou na svete. Hlavné mesto je Canberra.

Scott Morrison * Scott Morrison - premiér Austrálie od roku 2018

Austrália je federálnou parlamentnou konštitučnou monarchiou, ktorá zahŕňa šesť štátov a desať území. Je jednou z najstarších federácií na svete, v ktorej je moc rozdelená medzi federálnu a štátnu moc a územné vlády.

FEDERÁCiA

Austrálsky parlament nazývaný tiež Federálny parlament, alebo aj Parlament Commonwealthu, je legislatívna zložka vlády Austrálie. Skladá sa z troch prvkov: 1. koruny zastúpenej generálnym guver­nérom, 2. senátu a 3. snemovne reprezentantov.

Canberra * Canberra - hlavné mesto Austrálie

Austrália pozostáva zo šiestich štátov – Nový Južný Wales (NSW), Queensland (QLD), Južná Austrália (SA), Tasmánia (TAS), Viktória (VIC) a Západná Austrália (WA)
a tri pevninské územia – Austrálske hlavné mesto (ACT), Severné územie (NT) a územie Jervis Bay (JBT). Vo väčšine ohľadov ACT a NT fungujú ako štáty, okrem toho, že parlament Commonwealthu má právomoc upraviť alebo zrušiť akúkoľvek legislatívu schválenú územnými parlamentmi.

Austrálska populácia s takmer 26 miliónmi obyvateľov je vysoko urbanizovaná a je sústredená prevažne na východnom pobreží. Canberra je hlavným mestom krajiny, ďalšie významné mestá sú Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth a Adelaide.

 

MAPA AUSTRÁLiA

 

ODKAZY



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára