8.12.2021

Albánsko

Albánsko, Albán­ska republika, je krajina v juhovýchodnej Európe na Balkánskom polostrove, na pobreží Jadranského a Iónskeho mora. Susediace krajiny sú Čierna Hora, Grécko, Macedónsko a Srbsko. Rozloha 28.748 km². Hlavné mesto je Tirana.

Ilir Meta * Ilir Meta - Prezident od 2017

Albánsko je unitárny štát a parlamentná republika na ceste k de­mokracii. Základným zákonom Albánskej republiky je ústava z novembra 1998. Hlavou štátu je prezident, ktorý má v miestnej politike osobitné postavenie.

POLiTiKA

Prezident je volený nepriamo parlamentom v tajných voľbách na päťročné funkčné obdobie. Vymenovanie prezidenta si vyžaduje trojpätinovú väčšinu všetkých hlasov v parlamente. V súčasnosti zastáva funkciu albánskeho prezidenta Ilir Meta, ktorý sa ujal úradu 24. júla 2017. Orgánom výkonnej moci je vláda (qeveria) – rada ministrov na čele s predsedom vlády, ktorých nominuje prezident a schva­ľuje parlament.

Tirana * Hlavné mesto Albánska Tirana - Mešita Namazgjasë

Albánsko je unitárna parlamentná ústavná republika a rozvojová krajina s ekonomikou s vyšším stredným príjmom, v ktorej domi­nu­je sektor služieb, po ktorom nasleduje výroba. Po skončení ko­munizmu v roku 1990 prešiel procesom prechodu od centralizo­va­ného plánovania k trhovému hospodárstvu.

Albánsko je členom: Organizácia Spojených národov (OSN), Sve­to­vá banka, UNESCO, NATO, WTO, WHO, COE, OBSE a OIC. V roku 2014 prijala Európska únia oficiálnu žiadosť na členstvo v EU.

MAPA ALBÁNSKO

NÁBOŽENSTVO

Asi 60 % obyvateľov Albánska sa hlási k islamu, čo z neho robí najväčšie náboženstvo v krajine. Ku kresťanstvu, ktoré je druhým najväčším náboženstvom v krajine, sa hlási 17 % obyvateľov

Modlitebná mešita - Namazgjasë alebo Jamia Masjid Tirana je vo výstavbe v albánskom hlavnom meste Tirana. Po dokončení bude najväčšou mešitou na Balkáne. Mešita bude mať štyri minarety, každý 50 metrov vysoký, pričom centrálna kupola bude 30 metrov vysoká. Na prvom poschodí mešity bude kultúrne centrum a ďalšie zariadenia. Mešita sa stavia na 10.000 štvorcových metroch pozemku neďaleko budovy albánskeho parlamentu a naraz pojme 4.500 ľudí.

TURiSTiCKÉ DESTiNÁCiE

Albánsko je skrytým klenotom v Európe, kde môžete objaviť staroveké ruiny, očarujúce dedinky, dychberúce scenérie a priateľských miestnych obyvateľov. Albánsko je krajinou, ktorá vás prekvapí svojou rozmanitosťou, krásou a pohostinnosťou. Ak plánujete dovolenku v Albánsku, tieto miesta určite stojí za návštevu. Tu je niekoľko populárnych turistických destinácií v Albánsku:

Tirana: Hlavné mesto Albánska je zmesou stredovekých kostolov, islamských minaretov, socialistických panelákov a moderných budov. Na Skanderbegovom námestí nájdete Edhem Beyovu mešitu, katedrálu sv. Pavla, budovateľskú budovu národného múzea a futbalový štadión Arena Kombëtare.

Sarandë: Toto pobrežné mesto vás očarí slnkom, morom a históriou. Obdivujte staroveké ruiny synagógy a baziliky, vychutnávajte si panoramatický výhľad z hradu Lekuresi a objavujte prirodzené krásy Albánskej Riviéry, ako je Modré oko a Butrintský národný park

Berat: Tento historický klenot, zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, je známy svojimi kamennými domami a stredovekým hradom Kalaja. Prechádzajte úzkymi uličkami a obdivujte múzeum maliara ikon Onufriho

Pogradec: Nachádza sa na brehu Ohridského jazera a ponúka krásne výhľady na vodu a národný park Drilon. Je to ideálne miesto na oddych a preskúmanie prírody a histórie

Dhermi: Toto letovisko na albánskej riviére je obľúbené pre svoje pláže a úchvatné scenérie. Je to skvelé miesto na relaxáciu a vychutnávanie slnka a mora

ODKAZY



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára