5.23.2021

Česko

Česko, Česká republika je štát v strednej Európe. Susediace kra­jiny sú Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko. Hlavné mesto je Praha.

Miloš Zeman * Miloš Zeman - Prezident od 2013

Česká republika je krajina nachádzajúca sa v strednej Európe. Zahŕňa historické územia Čechy, Morava a Sliezsko, súhrnne často nazývané aj České krajiny. V roku 2016 krajina prijala názov „Česko“ ako skrátený, neformálny názov pre Českú republiku.

Napriek svojej vnútrozemskej polohe boli v stredoveku krátke obdobia, počas ktorých mali Čechy prístup k pobrežiu Baltského a Jadranského mora. Kraju kopcov a hôr dominuje hlavné mesto Praha. Toto malebné mesto mostov a veží na rieke Vltave je jedinečným dielom generácií umelcov, ktoré sem priviedli panovníci Čiech. Snáď len Francúzi sú tak sústredení na svoje hlavné mesto, ako Češi na Prahu. Praha má pre mnohých magickú atmosféru. Od 18. storočia sa Praha považuje za „najkrajšie mesto Európy“, ktoré učarovalo mnohým spisovateľom, básnikom a hudobníkom.

Praha * Hlavné mesto Praha

Kým Praha bola rodiskom hudobného skladateľa Antonína Dvořáka, spisovateľa Franza Kafku či herca Jana Wericha, najväčšie moravské mesto Brno bolo rodiskom prozaika Milana Kunderu, spisovateľa Bohumila Hrabala či herca Karla Högera. Moravania sú rovnako hrdí na svoje vinice a víno ako Česi na svoje pivovary a pivo. Mesto preslávila aj Škodovka, priemyselný komplex, ktorý vznikol počas habsburskej monarchie. Morava bola rovnako obdarená kvalifikovanou pracovnou silou, vďaka čomu sa Brno v 19. storočí stalo jedným z popredných priemyselných miest v textilnom a strojárskom priemysle. Metropola severnej Moravy, Ostrava, kraľovala baníkom vďaka rozsiahlym ložiskám uhlia.

MAPA ČESKO

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára